Minden nőnek joga van az abortuszhoz? Hát nincs.

Argentínában elutasították az abortusztörvény enyhítését, melyért rengeteg feminista szervezet harcolt, jogosan. A törvényjavaslat megengedte volna, hogy a magzatot elvetesse az édesanya a terhesség 14. hetéig, ezt a társadalom 60 %-a támogatta. Viszont a szenátus gyakorlatilag semmibe véve az emberek véleményét, akaratát, könnyű szerrel döntött több millió nő sorsáról. 

Nem csoda, hogy hatalmas felháborodás követte a történteket, én is értetlenül álltam a tények előtt. Nem tudom felfogni, hogy ez a mai világban hogy történhet meg.

Egy nő miért nem dönthet a saját testéről, a saját életéről? Miért nem illet meg egy nőt a jog, hogy eldönthesse, milyen életet éljen a hátra lévő életében? 

 

Csak egy valamibe kell belegondolni.. Mi lenne, ha a saját lányunkról lenne szó? Lehetne akár 14 éves is. Egy 14 éves kislánynak pedig egy ilyen rendszerben kutya kötelessége kihordania egy csecsemőt. Nem számít, hogy lelkileg beleroppanhat és élete hátra lévő részében a szexuális élete sem lesz normális, olyan trauma éri. Ugyan az új törvényjavaslat szülői engedélyhez kötötte volna a 13 és 16 év közötti gyerekek abortuszát, de még így is megtagadhatták volna az orvosok ennek elvégzését.

És mi van azokkal, akik nem tudnak megfelelő anyagi hátteret biztosítani a gyereknek? Logikus lenne, hogy ilyenkor szóba jön az abortusz, mert ki akarná, hogy esetleg éhezzen a gyermeke. De hát itt ez sem érdekel senkit, szüld meg, aztán lesz valami. Lehet, hogy minden nap vajas kiflit kell ennie, csont sovány lesz és ha beteg, akkor gyógyszerre sem futja, szóval csoda, ha felnő.

És azok, akik nem alkalmasak szülőnek? Igen, vannak, akik abszolút alkalmatlanok egy gyerek felnevelésére, senkinek nem szabad ezt erőltetnie. Ilyen esetben pedig nem csak a szülő, de a gyerek is szenvedni fog.

 

Egy gyermekvállaláson gondolkodni szoktunk. Felmérjük a körülményeket, a lehetőségeinket, a rátermettségünket és még sorolhatnám. Nem egyik pillanatról a másikra döntünk a saját és egy másik ember életéről. Ez lenne a normális. De Argentínában megint elvették a nőktől azt a jogot, ami abszolút megilletné őket.

És mindezt miért? Nagy részben az egészről a katolikus egyház tehet. A latin-amerikai államokban jelentős befolyása van az egyháznak, ehhez meg még hozzá jön az is, hogy Ferenc pápa argentínai születésű.

 

De kérdem én: egy vallás nézeteinek tényleg felül kell írnia emberi sorsokat? Megéri, hogy az elmúlt 25 évben több, mint 3000 nő veszti életét Argentínában az abortuszt tiltó szabályozás miatt?