Forró autóban elvesztett életek - gyilkosság vagy nem?

Számtalan történetet hallani, hogy szülők, nagyszülők bent felejtették a gyermeket az autóban és bizony ebben a durva, nyári hőségben a kocsi felforrósodott, a gyerek pedig életét vesztette. De nem csak gyerekekről keringenek ilyen sztorik. Megszámolni sem lehet, hogy hány kutyát hagynak vásárlás közben a "felelős" gazdák a kocsiban, mondván, hogy csak 5 percre ugranak be a boltba és a résnyire nyitott ablak miatt úgysem lesz baja az állatnak. Aztán idegenek hívják a rendőrt, majd törik be az ablakot, remélve, hogy a kutyának még nem késő és még a tulajdonos van felháborodva, hogy megrongálták az autóját.

Tele van az internet ilyen posztokkal, cikkekkel, ennek ellenére sokan ugyanúgy elkövetik ezeket a hibákat, mint ahogy a napokban az a mallorcai férfi is, aki alvó unokájáról felejtkezett meg. A 10 hónapos kislányt reggel 7-től délután 3-ig (azaz 8 órán keresztül) a bezárt autóban hagyta. A helyszínre érkező mentők pedig már nem tudták újraéleszteni.

Nem kérdés, hogy aki szándékosan hagyja bent a(z) gyereket/állatot az autóban, azt kérdés nélkül mindenki felelősségre vonja. De valószínűleg (és ez csak egy személyes tipp) az esetek nagy százalékában tényleg az emberi feledékenység ezen helyzetek okozója. Ilyenkor viszont megoszlanak a vélemények (a törvényektől eltekintve), hogy vajon tényleg gyilkosság történt, vagy csak egy tragikus baleset?

Vajon tényleg gyilkosságnak gondolnánk egy ilyen veszteséget, ha mi lennénk az okozói és nem csak kívülről szemlélnénk a történteket?

A kérdés fontos, ugyanis több elkövetőről lehet olvasni, hogy mélységesen sajnálja a történteket, de büntetését nem tartja igazságosnak.Ezt részben meg lehet érteni, ugyanis nem gondolnánk, de könnyen előfordulhatna velünk is, hogy megfeledkezünk a hátsó ülésen, csöndben ülő/alvó gyerekről. Ezt támasztja alá az USA-ban lakó Rita vallomása is, amit itt olvashattok.

Tehát a kérdés: ember ölés/állat kínzás vagy sem?